2024 Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına Dair Yeni Yönetmelik ve Başvuru

Adalya Holiday ailesinden herkese merhaba

Yeni yılla birlikte gündeme gelen turizm amaçlı konut kiralama konusunda özel bir yönetmenlik hazırlandı. 

Turizm amaçlı kiralama ne demek?

Kiraya Veren: Konutun sahibi ya da konut üzerinde belirli bir hakkı olan kişiyi belirtir. Kullanıcı: Ev sahibi ile turizm amaçlı kiralama anlaşması yapan kişileri ifade eder. Turizm Amaçlı Kiralama: Evlerin tatil, gezi veya diğer turizm amaçları için en fazla 100 gün süreyle kiralanmasını kasteder.

Turizm amaçlı kiralama izni nasıl alınır?

Konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için, turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce izin belgesi alınması zorunludur. Ayrıca, Bakanlıkça nitelikleri belirlenen plaket, turizm amaçlı kiralama yapılan konutun girişine asılır.
İzin belgesi vermeye Bakanlık yetkilidir. Bakanlık bu yetkisini valilik vasıtasıyla da kullanabilir. İzin belgesi ve plaket ücretleri Bakanlıkça belirlenir.
İzin belgesini alma yükümlülüğü kiraya verene aittir. Kiraya veren haricinde turizm amaçlı kiralama faaliyetinin yürütülmesi halinde bu kiralamalar, münhasıran 14/9/1972 tarihli ve 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu uyarınca belgelendirilmiş (A) grubu seyahat acentaları aracılığıyla yapılabilir.
 İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanır ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için on beş gün süre verilir.
Verilen on beş günlük süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlere beş yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanır ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha on beş gün süre verilir.